دیابت در بارداری چیست؟
دیابت در بارداری چیست؟ انواع دیابت در بارداری ؟ علائم دیابت در بارداری چیست؟ علل های به وجود آمدن دیابت در بارداری چیست؟ دیابت در بارداری معمولا برای چه کسانی رخ می دهد؟ چگونه می توان دیابت را در بارداری کنترل کرد؟ رژیم غذایی مناسب برای خانم های مبتلا به دیابت چیست؟
قبل از اینکه به بحث گسترده دیابت در بارداری بپردازیم لازم است با بیماری دیابت و انواع آن آشنا شوید.
در بدن انسال دو غده لوزالمعده یا پانکراس وجود دارد که وظیفه تنظیم میزان قند خون توسط سلول های جزایر لانگرهانس انجام می گیرد.
این غدد دو بخش درون ریز و برون ریز دارد که بخش برون ریز آن را یاخته های پوششی ترشح کننده آنزیم و بیکربنات تشکیل داده است که با روده ارتباط مستقیم دارد.
بخش درون ریز آن که در بین سلول های برون ریز قرار گرفته و جزایر لانگرهانس نام دارد مسئول ترشح هورمون گلوکاگون و انسولین هستند.
این غده زمانی که قندخون پایین است، گلوکاگون ترشح می کند. که سبب تجزیه گلیکوژن کبد شده و در نتیجه قندخون افزایش می یابد.
هنگامی که قندخون در سطح بالایی قرار دارد انسولین ترشح می شود. و باعث پایین آمدن گلوکز خون می گردد. بدین ترتیب میزان قند خون متعادل می شود.
انواع دیابت در بارداری
دیابت انواع مختلفی دارد. شیرین و بی مزه. که نوع شیرین، به دو بخش یک و دو تقسیم می شود.
دیابت بارداری در خانم های باردار شایع تر است که بر همین اساس می توان ،سطح بالایی از گلوکز را در خون مشاهده کرد. که به طور معمول بین هفته های ۲۴ام و ۲۸ام بارداری ایجاد می شود. با توجه به آمار به دست آمده تخمین زده می شود که این بیماری در ۲ الی ۱۰ درصد بارداریها به وجود می آید.
اگر در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا شوید، لزوماً به این معنی نیست که شما قبل از بارداری دیابت داشتهاید و یا پس از بارداری همچنان به دیابت مبتلا خواهید بود. اما توجه کنید در زنانی که دچار این مشکل شده اند، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در آینده بیش تر است. زیرا این نوع از دیابت که زمینه ارثی دارد با افزایش سن نیز بیش تر نمایان می گردد.
اگر مادر مبتلا به این عارضه باشد، باید برای درمان هر اقدامی را انجام دهد و به هیچ عنوان سهل انگاری نکند. زیرا غفلت از دیابت ممکن است اثرات مخربی روی سلامتی شما و فرزندتان بگذارد و حتی عوارض جبران ناپذیری را به دنبال بیاورد.
علائم دیابت در بارداری
معمولا دیابت بارداری علائم خاصی ندارد اما باز هم ممکن است علائمی را برای خانم های باردار داشته باشد که عبارتند از:
- خستگی و کسل بودن.
- تشنگی بیش از حد و مصرف مقدار زیاد آب.
- دفع ادرار زیاد.
- تاری دید.
- کاهش وزن شدید.
همیشه و در هر زمینه ای علت های به وجود آمدن یک بیماری مهم و جدی است. از آن جا که ابن عارضه از این قاعده کلی خارج نیست، به بررسی عوامل تاثیر گذار در دیابت می پردازیم.
علل های به وجود آمدن دیابت در بارداری
علت دقیق این بیماری ناشناخته است اما احتمالاً نقش هورمونها در این عارضه پر رنگ خواهد بود. زیرا در هنگام بارداری بدلیل حفظ جسم زرد در تخمدان، میزان هورمون های استروژن و پروژسترون در خون بالا می رود. همچنین هورمون لاکتوژن جفت انسانی (hPL) که مقاومت بدن به انسولین را افزایش می دهد.
این هورمون روی جفت شما تأثیر میگذارند و به پایداری بارداری شما کمک میکنند. با گذشت زمان، میزان این هورمونها در بدن شما افزایش پیدا می کند. آنها ممکن است بدن شما را در برابر انسولین، مقاوم کنند. بدین ترتیب سلول ها نمی توانند گلوز را دریافت کنند و در نتیجه سطح گلوز خون بالا می رود و به اصطلاح می گویند دیابت اتفاق افتاده است.
دیابت در بارداری معمولا برای چه کسانی رخ می دهد؟
احتمال ابتلا به دیابت بارداری در افرادی بیش تر است که شرایط زیر را دارا باشند.
- سن بالای ۲۵.
- چاقی و بالا بودن بیش از حد وزن بدن.
- سابقه فشار خون و دیابت در خانواده.
- بارداریی چند قلویی.
- تجربه سقط جنین یا مرده زایی.
- مصرف گلوکوکورتیکوئید.
- تخمدان پلی کیستیک.
تمامی موارد بالا احتمال دیابت را برای خانم های باردار افزایش می دهد.
چگونه می توان دیابت را در بارداری کنترل کرد؟
پزشکان معمولا برای کنترل دیابت در دوران بارداری توصیه های ساده و در عین حال مهمی را به بیمار می کنند. برای مثال ورزش های سبک نظیر ۱۵تا۳۰ دقیقه پیاده روی یا ورزش هایی نظیر یوگا و تمرین های کششی و تقویتی در بهبود کارکرد بدن نقش دارد.
استفاده ار رژیم غذایی مناسب برای خانم های باردار مبتلا به دیابت
تغذیه خیلی مهم است. رژیم غذایی شما در این دوران باید با توجه به میزان و شدت دیابت بارداری تنظیم شود تا بتواند مواد مغذی کافی را برای نوزاد در حال رشد و نمو تامین کند.
رژیم های غذایی برای خانم های بارداری که دچار بیماری دیابت شده اند عبارتند از:
- حدود ۲۲۰۰ تا ۲۵۰۰ کالری در روز برای خانم ها با وزن متوسط ضروری است.
- استفاده از منابع پروتئینی مانند گوشت، پنیر، تخممرغ، غذاهای دریایی و حبوبات بسیار اهمیت دارد.
- استفاده از چربی ها را کاهش دهید. ولی آن ها را از برنامه غذایی تان حذف نکنید. دریافت کم تر از ۳۰ درصد کالری مورد نیاز بدنتان از چربی لازم است.
- استفاده از کربوهیدراتهایی مثل نان، حبوبات، برنج، میوه و سبزیجات نیز حائز اهمیت است.
بهترین متخصص زنان و نازایی در تهرانپارس
دکتر منیره گلشیرازی جزو بهترین پزشک و متخصص زنان و نازایی می باشد. ایشان بهترین فرد برای تشخیص و درمان بیماریهای رایج زنان و انجام مراقبت ها و تستهای بعد و قبل از دوران بارداری، درمان ناباروری و یا انجام عمل های زیبایی در بخش واژن می باشند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه و دریافت نوبت در جهت مشاوره در زمینه نازایی و درمان، می توانید از طریق سایت دکتر منیره گلشیرازی اقدام به دریافت نوبت کرده و در زمان مشخص شده به مطب ایشان واقع در تهران پارس مراجعه کنید.
___________________________________________________
راه های ارتباطی با دکتر منیره گلشیرازی
شماره تماس دکتر : 02177877513
پیج اینستاگرام دکتر منیره گلشیرازی
کانال آپارات دکتر منیره گل شیرازی
___________________________________________________
سایر مطالب
بهترین دکتر برای جوانسازی واژن با prp
بهترین دکتر برای درمان ناباروری در زنان
بدون دیدگاه